De kosten van designer zonnebrillen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Designer zonnebrillen, zijn ze je geld wel waard?

 

De zomer is de seizoen waarin je veel geld uitgeeft aan zonnebrillen. Vooral de merken zoals Prada, Givenchi en Blvgari gaan heel snel over de toonbank. Ook al kosten ze al bijna 300 euro, en dat is als je geen glazen op sterkte nodig hebt. Heb je die wel nodig dan ben je al snel bijna 700 euro kwijt. De wat gerenommeerdere merken zoals Ray Ban en Guess zijn al snel 100 tot 150 euro. Designer zonnebrillen zijn gewild en zelfs in deze economie die een dalende trend kent is de vraag naar designer zonnebrillen hetzelfde gebleven. 


Je vraagt je als eerste af, zijn deze dure merken de moeite waard? Hoeveel beter zijn ze dan de 25 euro zonnebrillen die je kunt krijgen in de lokale apotheek?


Voordat je veel geld besteed aan de volgende paar designer zonnebrillen, zijn er vijf feiten waar je rekening mee moet houden. 
 

  1. Ray-Ban, Oakley, Bulgari, Dolce & Gabbana, Salvatore Ferragamo, en Prada komen van dezelfde bedrijf. Dus de kwaliteit is gelijkwaardig. De Italiaanse fabrikant Luxottica, is een van de grootste consument bedrijf. De zonnebrilmerken, Burberry, Chanel, Polo Ralph Lauren, Paul Smith, Stella McCartney, Tiffany, Versace, Vogue, Persol, Miu Miu, Tory Burch en Donna Karen komen van dit bedrijf. Zij produceren ongeveer 70% van de merken in hun fabrieken in Italië, Amerika en China. Luxotica houd zich niet alleen bezig met de productie en ontwerpen, maar doen ook de marketing. Ze werken nauw samen met de ontwerpers bij de desbetreffende modehuizen.  Ook is Luxoticca de eigenaar van verschillende merken, ook van Ray-Ban, Oakley, Oliver Peoples en REVO.
  2. Luxoticca doet in veel gevallen zelf de verkoop van de brillen. Want Luxottica is eigenaar van Lens Crafters, Pearle Vision en Sunglass Hut. De oogarts die je heeft verteld dat je een nieuwe bril nodig hebt, de verkoopster die je helpt. En de ontwerper van je bril en glazen zijn van dezelfde bedrijf, Luxoticca.
  3. Alhoewel een dure zonnebril van betere kwaliteit is, zijn die niet altijd beter voor je ogen dan de zonnebril die gewoon bij de drogist te koop is. Een zonnebril van300 euro, doen het niet altijd beter dan een zonnebril van 100 euro. Behalve natuurlijk dat ze van de laatste trend zijn. Een aanzienlijk deel van wat je betaalt is niet de kwaliteit van de brilglazen, maar de merk. Het maken van de glazen die bescherming bieden tegen schadelijke ultraviolette stralen zijn niet erg duur. Voor ongeveer 40 euro heb je al glazen die 100% bescherming bieden tegen ultraviolette stralen. Voor ongeveer 70 euro moet je al in staat zijn gepolariseerde glazen te kunnen kopen. Het montuur zelf kost ook niet zo veel geld, dus wanneer een designer zonnebril 300 euro kost, betaal je bijna 150 euro alleen al aan de merknaam. 
  4. De belangrijkste reden waarom mensen een zonnebril dragen is om het (reguliere) wit licht te blokkeren. Een goedkoop zonnebril uit de drogist kan daar ook aan voldoen. Ze bieden meestal prima bescherming tegen UV stralen en vanuit dat oogpunt bekeken, werkt een goedkopere bril ook prima. Ze blokkeren de meeste UV-stralen en dat is toch waarom je een zonnebril op doet. 
  5. Je wilt natuurlijk meegaan met de trend, en daarom neem je dan een merkbril. En je gaat dan niet ieder jaar met dezelfde bril rondlopen, wanneer je met de trend mee wil gaan. Je neemt een zonnebril die bij je past en in de mode is. 




Dure versus goedkope zonnebrillen. 


Het klinkt allemaal zo simpel, een zonnebril bestaat uit twee brilglazen, een metalen of kunststof montuur.  En toch is een zonnebril veel meer dan alleen een mode accessoire. Er zijn 4 dingen die een zonnebril hoort te doen voor je. 
 

  • Bescherming:


Een zonnebril hoort je ogen en de huid rondom je ogen te beschermen tegen Ultraviolet (UV) licht en de schade die deze aanbrengt aan de hoornvlies en de netvlies van het oog. Goede zonnebrillen kunnen deze UV stralen volledig elimineren. Ook bieden goede zonnebrillen bescherming tegen intensief licht. Wanneer de ogen in één keer te veel zonlicht krijgen, gaan deze automatisch knipperen. Maar in de tussentijd zijn de schadelijke stralen al doorgedrongen in het oog. Ook al is het winter, dan nog kunnen de schadelijke zonnestralen het oog beschadigen doordat deze reflecteren in de sneeuw. Goede zonnebrillen blokkeren minimaal 97% schadelijke stralen. 
 

  • Zonnebrillen bieden ook bescherming tegen Staar. Sommige oppervlakten zoals water, sneeuw, bestrating etc, kunnen zonestralen reflecteren. Deze reflectie kan heel erg schadelijk zijn voor je ogen. Een goede zonnebril kan deze reflectie blokkeren door gebruik te maken van polarisatie. 
  • Zonnebrillen die goed zijn elimineren ook speciale frequenties van licht, deze frequenties zijn behoorlijk schadelijk voor je ogen en doordat je zonnebril hier bescherming tegen bied, bescherm het ook je ogen. 
  • Wanneer je een goedkope zonnebril koopt is het wel belangrijk dat je goed kijkt als deze zonebril wel de bescherming bied. Want als een goedkope zonnebril deze bescherming niet bied, dan is het niet de moeite waard om deze te kopen. Bijvoorbeeld als je een zonnebril koopt die geen UV Protectie bied, dan heeft het eigenlijk helemaal geen zin dat je een zonnebril op doet. 

Er is dus wel degelijk een verschil tussen goedkope en dure zonnebrillen. Het belangrijkste bij het kopen van een bril is om eentje te kopen die de optimale bescherming biedt. Als je nu een dure designer bril van Nike, Timberland, Gucci of Kenneth Cole koopt, zorg er altijd voor dat ze de juiste bescherming bieden tegen UV stralen. 


Natuurlijk zijn er een heleboel nep merken op de markt die de echte merken nabootsen. Als je een kijkje neemt op de markt of bij een kringloop winkel, merk je al heel gauw dat ze een heleboel leuke zonnebrillen hebben van verschillende designers die heel goedkoop verkocht worden. Meestal zijn deze goedkope designer zonnebrillen, namaak of nep merkbrillen die daarom zo goedkoop verkocht worden. Aan de andere kant denken mensen, waarom duur betalen voor een echte, terwijl de nep er precies zo leuk uitziet. Het grootste probleem met nep merkzonnebrillen is, dat de glazen meestal van slechte kwaliteit is. De glazen zijn van plastic met een dun laagje coating, die niet de optimale UV bescherming bieden. Dus alhoewel deze nep designer brillen op de echte lijken, zijn ze toch niet hetzelfde, want ze bieden niet de bescherming van de echte merkzonnebrillen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen