Bescherm je ogen tijdens het skieën

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Een zonnebril of goggle tijdens het skiën is essentieel!


Een zonnebril is een accessoire die je altijd bij je moet hebben. Wanneer je naar de piste gaat zonder zonnebril of skibril zil je al gauw merken dat het niet verantwoord is om te skiën. Een zonnebril behoort tot de belangrijkste accessoires van uw skiuitrusting. Het goed om van te voren te bepalen welke type bril je kiest voor de omstandigheden die je kunt tegenkomen, de prestatie, het comfort en het belangrijkste van alles, de veiligheid. Want dit zijn allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een zonnebril of goggle voor het skiën.
 

Veiligheid boven alles!

 

De meeste verwondingen die zich voordoen tijdens het skiën of snowboarden worden veroorzaakt ofwel door een slechte keuze of door het niet dragen van een goede zonnebril die weerkaatsing via het sneeuw tegenhoudt. Door het niet dragen van hen een goede zonnebril kun je last krijgen van de effecten van ultraviolet licht. Het maken van een verkeerde keuze voor je zonnebril kan ook schadelijk zijn voor je visie, het verminderd jouw plezier op de hellingen en het creëert verborgen gevaren.
 

Het kiezen van Sport- zonnebrillen en goggles voor Skiën en Snowboarding met UV-bescherming is een lastig karwei. Dit omdat je met verschillende aspecten rekening moet houden. Want naast premature veroudering, kan ultraviolet licht (UVA en UVB) voor een oogontsteking zorgen. Beschadegingen aan het hoornvlies kunnen leiden tot problemen zoals cataract, maculaire degeneratie en zonnebrand in het netvlies.Dit is nog maar een klein deel van de ziektes die je kunt oplopen als je je ogen niet goed beschermd.
 

Zorg ervoor dat je een lichtgewicht montuur kiest. Die bieden over het algemeen een beter comfort en vallen niet snel af. Belangrijk is dat je je zonnebril goed laat afstellen, je wilt natuurlijk voorkomen dat je zonnebril de hele tijd afvalt. Als je last hebt van glazen die snel beslaan tijdens een activiteit, overweeg dan een montuur die niet te dicht op je gezicht zit. Hierdoor wordt de kans op het beslaan van de glazen mee beperkt. Wat er weer voor zorgt dat je alles goed kunt zien en gevaren beter kunt inschatten. Tot slot zal de no-slip grips en neus pads die meestal zijn gemaakt van rubber ervoor zorgen dat uw bril blijvend en veilig op zijn plaats blijft tijdens de wilde ritten tijdens het skieen. 
 

Als je een snowboarder bent die de voorkeur heeft om een zonnebril te dragen, kies dan een zonnebril die foam inserts hebben en elastische bandjes. Je kan bijvoorbeeld voor gepolariseerde lenzen kiezen. Gepolariseerde lenzen hebben voor- en nadelen voor de actieve skiër of snowboarder. Ze voorkomen verblinding die zich in gepolariseerd licht manifesteert. Glare is het meest merkbaar op hoge reflecterende oppervlakken zoals water en sneeuw en absorbeert ongeveer 98% van de schittering die weerkaatst wordt via de sneeuw.
 

Er zijn glazen/lenzen die van kleur veranderen met de veranderingen van het licht zijn ook handig tijdens het skiën of snowboarden. Daarbij zullen ze donkerder zijn in fel zonlicht, en lichter bij een bewolkte hemel. Ze voorkomen dat u de zonnebril hoeft te vervangen voor verschillende lichtomstandigheden, zij zullen zichzelf aanpassen om u te voorzien van de optimale visie voor het beschikbare licht.
 

Spiegel coatings (of 'flash') zijn goed voor situaties die een vermindering van de totale helderheid van het licht vereisen, zoals het zonlicht op sneeuw. Ze snijden een aantal, maar niet alle schittering dus je moet in staat zijn om die stukken ijs te spotten. Een dubbele gradiënt gemetalliseerde coating werkt goed voor wintersport. Let wel op dat terug reflectie zal opvallen met een spiegel, vooral op donkere lenzen.
 

Anti-Fog Kenmerken: Als je het beslaan of het condenseren hebt ervaren aan de binnenkant van uw zonnebril, dan kun je beter op zoek gaan naar een zonnebril of een bril met een anti-condens functie om er zeker van te zijn dat je zicht tijdens het skiën niet belemmerd wordt.


Grijze kleur lenzen/glazen

De grijs, grijs-groene tinten zijn de meest voorkomende bij gekleurde lenzen. Ze blokkeren schittering zonder de algehele perceptie van kleur en zijn zeer geschikt voor gebruik in alle weersomstandigheden.
 

Het kiezen van Bruin Amber of Rose zorgt voor het beste contrast tegen een witte achtergrond. Versterkt sneeuw schaduwen op een skipiste en geeft ribbels of oneffenheden op het oppervlak aan. Bruin is beter voor zonnige omstandigheden en Amber Rose is beter voor omstandigheden met minder licht.
 

Gele tinten zijn goed voor zeer bewolkt en situaties met weinig licht zoals mist. Ze filteren blauw licht, benadrukken schaduwen in de sneeuw,wat ervoor zorgt dat  u in staat bent om de hobbels beter te zien. Gele lenzen zorgen voor een contrast waardoor u beter gevaren kunt inschatten.
 

Goggles

Voor degenen die nieuw zijn met het skiën of snowboarden, zonnebrillen worden over het algemeen gebruikt door snowboarders. Dit bij zowel bij zonnige dagen als wanneer het sneeuwt. En door skiërs wanneer het sneeuwt of extreme weersomstandigheden. Je zou dezelfde richtlijnen kunnen gebruiken bij de keuze van lens kleur. Echter, als je een skiër bent en alleen gebruik maakt van een veiligheidsbril bij ongunstige weersomstandigheden, moet u overwegen een Amber, Rose of geel getinte bril te kopen omdat deze tinten beter zijn voor omstandigheden met weinig licht. Zorg ervoor dat de goggle goed geventileerd is. Dit is vooral van belang voor dragers van contactlenzen, zodat uw contactlenzen niet opdrogen. Vergeet niet om veel te knipperen, om te voorkomen dat uw contactlenzen vochtig worden. Als je een helm draagt, zorg ervoor dat de bril hiermee compatibel is.


Tijdens het snowboarden of skiën kan het zijn dat je contactlenzen draagt, zorg altijd dat je een zonnebril of goggle hebt om die te beschermen. Zorg ervoor dat ze onder andere een anti-fog coating hebben. Er zijn ook overzetbrillen die zijn gemaakt om te passen over uw bril. Dit zijn een flexibele oplossing, maar ze kunnen ook ongemakkelijk zijn. 

Mocht u nog vragen hebben dan helpen de medewerkers van Fuva.nl u graag. U kunt ons via de live chat service of per mail bereiken. Wij proberen u dan zo snel en zo goed mogelijk te helpen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen