Beginnen met lenzen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Contactlenzen voor de eerste keer



Overschakelen van een bril naar contact lenzen is eenvoudiger dan je denkt, maar er is toch wel enige voorzichtigheid geboden.  Het kan allemaal heel spannend en intimiderend zijn, de eerste keer contactlenzen in doen, er spoken direct allerlei vragen door je hoofd, zoals “Welk type lenzen zijn het beste voor mij?,  Zijn ze moeilijk te verzorgen? Doet het pijn om je oog aan te raken?” Dan is het goed om te weten dat het heel normaal is om een paar zorgen te hebben vóór het maken van overstap, immers, om contacten lenzen te dragen zul je enige vaardigheid moeten ontwikkelen en zal het niet altijd in een keer goed gaan. 

Om jezelf voor te bereiden op de overgang, zal de opticien je alvast wat tips geven, het is belangrijk dat je deze tips ten harte neemt. Als je een afspraak met de opticien hebt is het goed als je er netjes voorbereid en optijd naar de afspraak komt. "Breng uw huidige bril  voorschrift mee en laat voor deze eerste dag make-up te achterwege.  Dit omdat de opticien elk deel van je ogen goed kunt zien, maar ook als je gaat passen van de lenzen zal je oog wellicht gaan tranen en met makeup zal dit allemaal gaan uitlopen door het tranen. 



Begrijpen wat het proces zal zijn


lenzen inzetten"De opticien zal een anamnese nemen, een algemeen onderzoek doen, en vragen stellen over uw levensstijl. Dan zullen ze de lenzen inzetten en heb je de tijd om het te laten bezinken, zorg ervoor dat u comfortabel bent, controleer uw visie. Oefen een paar keer het in- en uitzetten.



Beslis welk type lens het beste bij uw levensstijl past
 

"Op basis van het  onderzoek, zal de opticien een lens uitkiezen die het beste bij je ogen past..  Als je weer naar controle gaat als een nieuwe drager, vooral als je jong, actief en tiener bent, moet de oogarts dan met voorkeur een daglens kiezen. Het is de veiligste manier om ze te dragen, vooral als je het te druk hebt en erg kieskeurig bent over het schoonmaken van de lenzen. Deze kun je dan weggooien in de avond en de volgende dag weer een nieuwe paar dragen. Problemen met het in- en uitdoen van je lenzen? Bekijk deze site voor mee informatie.
 

Zowat iedereen kan contacten dragen zelfs als a-stigmatisch bent 
 

"Waarschijnlijk is de grootste misvatting dat mensen denken dat als u astigmatisch bent, dat je geen lenzen kan dragen of dat je geen zachte contactlenzen kan dragen en dat is niet waar en al jaren achterhaald. Het is gewoon een mythe die steeds wordt gebruikt, maar dat in de laatste paar jaren is veranderd. Gelukkig zijn er nu een veel breder scala aan recepten beschikbaar in de dagelijkse wegwerp lenzen voor mensen met astigmatisme. Zo heb je bijvoorbeeld, Acuvue die met hun One Day Acuvue Moist for Astigmatism een speciale lens ontwikkelde. Fuva.nl is bij alle grote merken aangesloten en heeft hierdoor een groot assortiment contactlenzen



Als je lenzen gaat kopen die alleen bestemd zijn om de oogkleur te veranderen, behandel ze met dezelfde zorg die u zou doen met lenzen die tijdens een meting voorgeschreven zijn. "Houdt er rekening mee dat ondanks het een cosmetische component is, wil niet zeggen dat het geen zorg nodig heeft. Uw hoornvlies en visie moeten nog eens worden gecontroleerd ook al gaat het om cosmetische lenzen. Het probleem is dat mensen vaak denken dat deze geen extra voorzorg nodig hebben. 


Houd uw lenzen in tip top conditie
 

"De grootste fouten die mensen maken in veiligheid van de lens is bijvullen van de vloeistof.  Je moet altijd eerst de lenzen even spoelen met heet water uit de kraan en daarna een laatste spoeling met de vloeistof oplossing doen en laten drogen. De andere onveilige dingen die mensen doen, is verwaarlozing van de lenzen en dat komt helaas vaak genoeg voor. Lenzen moeten om de drie maanden vervangen worden. De overgrote meerderheid van ernstige infectie, die zeer zeldzaam zijn, worden meestal geïsoleerd op deze manier (voor meer informatie klik hier). 



Wrijven van je ogen bij het dragen van lenzen is niet toegestaan. Vrijwel alle oogartsen en lenzenvloeistof fabrikanten bevelen aan dat je tijdens het dragen van de lenzen liever de ogen zo min mogelijk wrijft om zo irritatie te velodat u wrijf je lenzen. Realiseer je dat het werkelijke wrijven, dat helpt bij het verwijderen van de grootste deel van de potentieel schadelijke organismen of algemene bio-film. "



Let op met het dragen van lenzen
 

"Neem de lenzen uit tijdens het zwemmen en douchen. Er is een organisme genaamd Acanthamoebe dat is zeer zeldzaam, maar wordt geassocieerd met watervoorziening en kan worden gevonden in leidingwater, zwembaden, en meren. Hoewel het invloed kan hebben op degenen die geen  contactlenzen draagt, komt het toch veel vaker voor bij hen die dat wel dragen. De redenen hiervoor is nog niet volledig duidelijk, maar de hypothese is dat ze zich binden aan de lenzen en dragers hebben dan groter risico voor penetratie van het organisme in het hoornvlies door de toegenomen contacttijd. Indien besmet, zal het hoornvlies erg beschadigd worden maar er zijn resistenten tegen beschikbare behandelingen. "



Als het wat langer duurt om je contact lenzen te krijgen, dan kun je het beste kalm te blijven. "Als je in paniek bent, kun je eigenlijk meer kwaad dan goed doen. In sommige gevallen, heb  zelfs mensen die proberen om een lens die er niet is te verwijderen! Ben je per ongeluk met je daglenzen gaan slapen, bel dan  je oog arts meteen in de ochtend, zodat deze kan adviseren wat het beste is te doen. Iedereen zal zo nu en dan in slaap vallen met de lenzen nog aan. Gebruik een smerende vloeistof en laat de lens sap een beetje beetje inwerken voordat je probeert om het eruit te halen. Als u probeert om een zeer droge lens uit uw oog te halen zal deze slijtage krijgen, en als u een verandering in het gezichtsvermogen merkt of als je ogen erg rood of in pijn zijn, moet je onmiddellijk contact maken met de oogarts. 



Lenzen dragen kan dus soms nogal een grote test zijn, maar als je eenmaal de regelmaat onder de knie hebt dan is het niet meer zo een opgave en raak je al heel snel gehecht aan je paar lenzen. De meeste mensen die al eenmaal lenzen gebruiken, willen niet terug naar het dragen van een bril, dus moet jij binnenkort gaan brillen, dan zou je ook kunnen vragen als ook jij in aanmerking komt voor de contact lenzen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen