7 Mooie tips tegen vermoeide ogen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

vermoeide ogenVermoeide ogen? Lees deze tips

Iedereen heeft er wel eens last van: vermoeide ogen. Zeker als u de hele dag achter de computer moet werken, lenzen draagt of juist geen lenzen draagt terwijl u deze wel zou moeten dragen, kan u meer last hebben van vermoeide ogen. Heft u regelmatig last een vermoeid gevoel aan uw ogen? Lees dan in dit artikel welke tips u kan raadplegen om uw ogen wat minder vermoeid te laten voelen en u voelt zich niet alleen energieker, maar ook prettiger.

 

Tip 1: beweeg voldoende

Tegenwoordig zitten de meeste mensen de hele dag achter de computer. Niet alleen op het werk, maar ook thuis in de avonden en in het weekend gaat het werken achter de computer vaak nog door. Als u veel achter de computer zit, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van het volledige lichaam, maar ook zeker voor de ogen. Door even te bewegen, staren de ogen namelijk even niet naar het scherm van uw computer en stimuleert u de doorbloeding. Ga daarom niet de hele dag achter de computer zitten zonder onderbreking, maar ga het liefst ieder half uur even staan om uw schouders naar achteren en naar voren te rollen. Ook wordt aangeraden om een paar rondjes te lopen, zodat uw ogen echt even een andere beweging kunnen maken.

 

Tip 2: zorg dat u voldoende vitamine A binnenkrijgt

Naast voldoende beweging, is het ook belangrijk om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Vitamine A wordt door het oog gebruikt om goed te kunnen zien, dus als u niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgt kunt u last krijgen van oogproblemen. Zo kunt u te maken krijgen met nachtblindheid als u zeer weinig vitamine A binnenkrijgt, maar kunt u door een kleiner tekort aan vitamine A ook te maken krijgen met vermoeide ogen. Heeft u regelmatig last van vermoeide ogen, eet dan voedingsmiddelen met vitamine A. Dit zijn voedingsmiddelen als wortelen, spinazie, bananen, mandarijnen, vis, vlees en eidooiers. Uiteraard is het ook mogelijk om vitamine A supplementen te gebruiken, zodat u iedere dag altijd voldoende vitamine A binnenkrijgt.

 

Tip 3: knipper regelmatig met uw ogen

Door regelmatig met uw ogen te knipperen, worden de ogen weer even een beetje nat gemaakt met oogvocht. Hierdoor voorkomt u dat de ogen droog worden en dat uw ogen vermoeid aanvoelen en zorgt u ervoor dat u zich weer helemaal fris voelt. En draagt u lenzen? Dan kan het knipperen met de ogen nog prettiger aanvoelen, omdat mensen met lenzen regelmatig te maken hebben met droge en vermoeide ogen. Heeft u last van vermoeide ogen (met of zonder lenzen), dan kunt u dit proberen te verhelpen door even een paar keer goed met de ogen te knipperen. Over het algemeen is het verstandig om de hele dag voldoende en voornamelijk bewust met de ogen te knipperen om de vermoeidheid te verminderen.

 

Tip 4: let op de helderheid van uw beeldscherm

De meeste mensen veranderen de helderheid van hun beeldscherm nooit en de mensen die het wel doen, zetten het beeldscherm vaak onnodig te helder. Het helder zetten van het beeldscherm van uw computer is misschien verleidelijk omdat dit prettig werkt, maar in feite is het niet goed voor uw ogen om de hele dag met een helder beeldscherm te werken. Probeer daarom eens om de helderheid van uw beeldscherm wat minder hoog te zetten en ga met een minder helder beeldscherm aan de slag. Gaat dit niet helemaal zoals gewenst? Dan is het ook voldoende om af en toe af te wisselen met de helderheid van het beeldscherm om uw ogen wat rust te geven. Werk bijvoorbeeld eerst wat uurtjes met een helder beeldscherm, om vervolgens de helderheid van het beeldscherm een uur wat lager te zetten. Werkt dit niet zo prettig, dan kunt u het beeldscherm weer wat helderder maken en vervolgens na een paar uur weer wat terugschakelen in de helderheid.

 

Tip 5: zorg voor de juiste verlichting

Als er te weinig verlichting in je woning of in uw kantoorpand is, hebben de ogen meer moeite om scherp te stellen en goed te zien. Wilt u voorkomen dat u vermoeide ogen krijgt, dan is het belangrijk om voor goede verlichting te zorgen. Zeker de verlichting op de werkplek is belangrijk, omdat u hier de hele dag bezig bent en uw ogen hard laat werken. Bent u rechtshandig? Zorg dan dat het licht over uw linkerschouder over het bureau komt. Bent u linkshandig, dan moet het licht over uw rechterschouder op het bureau komen. Op deze manier vormt er namelijk zo min mogelijk schaduw, zodat u zo veel mogelijk licht heeft en de ogen zo min mogelijk moeite hoeven te doen om een scherp beeld te krijgen.

 

Tip 6: gebruik oefeningen tegen vermoeide ogen

Er zijn diverse oefeningen die u kunt uitvoeren om uw vermoeide ogen een beetje wakker te schudden. De oefening die het meest effectief wordt genoemd door experts op het gebied van ooggezondheid, is de volgende:

  1. Houd uw wijsvinger op enkele centimeters van uw gezicht.
  2. Blijf strak kijken naar de wijsvinger en strek langzaam uw arm uit.
  3. Kijk naar een punt dat nog verder weg ligt.
  4. Richt uw blik weer op uw wijsvinger en breng uw wijsvinger langzaam terug naar uw gezicht.
  5. Stel uw zicht helemaal scherp en de oefening is klaar.

 

Door deze oefening te doen, moeten uw ogen even een andere beweging maken en worden de ogen weer scherp gesteld. Hierdoor voelen uw ogen minder vermoeid aan en kunt u er weer even tegenaan zonder dat uw ogen moe worden.

 

Tip 7: gebruik oogdruppels voor uw vermoeide ogen

Tot slot kunt u tevens oogdruppels gebruiken om uw ogen weer een beetje zuurstof en vloeistof te geven. De meeste ogen voelen vermoeid aan, simpelweg omdat de ogen droog zijn. Zeker als u lenzen draagt en veel achter de computer werkt, kunnen uw ogen snel droog worden. Als uw ogen moe worden door het lage zuurstof- en vloeistofgehalte van de ogen, kunt u dit eenvoudig verbeteren door oogdruppels te gebruiken of extra zuurstofdoorlatende lenzen te gebruiken. Wel is het belangrijk om niet te veel oogdruppels te gebruiken, omdat deze druppels ook voor irritaties kunnen zorgen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen