Zorg voor uw ogen tijdens het computeren

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Computeren en uw ogen: zo houdt u uw ogen gezond
 

Dat computeren schadelijk kan zijn voor uw ogen, is al langer bekend. Zo weet iedereen dat het beter is om niet te veel en te lang achter de computer te zitten, zodat de ogen beschermd kunnen worden tegen de schadelijke effecten van lang en veel computeren. Echter, wat als u in het kader van uw baan iedere dag achter de computer moet zitten en dit niet kan vermijden? Dan heeft u baat aan enkele tips die het computeren minder schadelijk kunnen maken voor uw ogen, zonder dat u de computer iedere dag een paar uur eerder uit moet schakelen. Speciaal voor de mensen die hun ogen willen beschermen tegen de computer en niet de mogelijkheid hebben om het apparaat minder te gebruiken, worden er in dit artikel dan ook diverse tips gegeven voor het gezond houden van de ogen tijdens het computeren.

 

De tips in dit artikel zijn geschikt voor iedereen, maar bieden voornamelijk de oplossing voor mensen die in het kader van hun baan de hele dag achter de computer moeten zitten. Omdat deze mensen de computer niet zomaar aan de kant kunnen zetten en meer risico lopen op oogproblemen door computeren, krijgen zij in dit artikel enkele tips die zij kunnen raadplegen voor het gezond houden van de ogen tijdens het gebruiken van de computer.

 

Tip 1: laat uw ogen regelmatig rusten

Als u op kantoor werkt en de dag voornamelijk doorbrengt achter uw computer, kunt u natuurlijk niet zomaar besluiten om de computer aan de kant te zetten en een paar uur per dag minder achter de computer te werken. Wat u wel kunt doen, is het regelmatig inlassen van een korte rustpauze voor uw ogen. Door een rustpauze in te lassen, krijgen uw ogen namelijk even rust van het beeldscherm en voorkomt u dat u te maken krijgt met vermoeide ogen, pijnlijke ogen, hoofdpijn en meer complexe oogproblemen. Het inlassen van een rustpauze kunt u eenvoudig doen door even weg te kijken van uw beeldscherm, uw ogen te richten op een punt in de verte, u even uit te rekken, diep adem te halen en even te ontspannen.

 

Een andere manier om uw ogen te laten rusten is door regelmatig met de ogen te knipperen. Door met de ogen te knipperen, zorgt u namelijk voor voldoende bevochtiging en dus voldoende bescherming van de ogen. Knippert u niet vaak met uw ogen, dan kan dit nog vermoeiender zijn voor uw ogen en kunt u nog meer te maken krijgen met oogklachten door lang computeren.

 

Tip 2: houd uw bril of contactlenzen goed schoon

Heeft u een vieze bril of draagt u vieze contactlenzen, dan moeten uw ogen zich nog meer inspannen om de teksten en afbeeldingen op uw beeldscherm scherp te stellen. Dit kost veel energie voor uw ogen, waardoor uw ogen sneller moe zijn en pijnlijk worden. Een eenvoudige manier om te voorkomen dat u aan het einde van de dag vermoeide ogen heeft en misschien zelfs hoofdpijn heeft, is het schoonmaken van uw bril of contactlenzen als u achter de computer zit. Draagt u een schone bril of schone contactlenzen, dan krijgt u namelijk automatisch scherper zicht en hoeven uw ogen zich minder in te spannen om goed te kunnen zien.

 

Naast het goed schoon houden van uw bril en/of lenzen, is het overigens ook belangrijk om uw beeldscherm regelmatig te reinigen. Hierbij geldt hetzelfde als bij een schone bril en lenzen, namelijk dat een schoon beeldscherm zorgt voor een automatisch scherper zicht en dus voor minder inspanning voor de ogen.

 

Tip 3: laat uw ogen regelmatig controleren

Als u veel achter de computer zit, kan het voorkomen dat uw ogen slechter worden. Om ervoor te zorgen dat u op deze ontwikkeling inspeelt, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van het feit dat uw ogen slechter geworden zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken bij de opticien, waar u uw ogen kunt laten controleren. Heeft u slechtere ogen gekregen, dan kunt u uw bril of lenzen direct op deze ontwikkeling laten aanpassen en kunt u op deze manier uw ogen ondersteunen als u achter de computer werkt.

 

Tip 4: verander de opstelling van uw beeldscherm

Veel mensen weten het niet, maar u kunt de inspanning van uw ogen eenvoudig verminderen door de opstelling van uw beeldscherm te veranderen. Verandert u de opstelling van uw beeldscherm, dan worden uw ogen namelijk minder overbelast en heeft u dus minder snel last van vermoeide ogen, pijnlijke ogen en/of hoofdpijn. Enkele stappen die u kunt ondernemen om het beeldscherm van uw computer op de juiste manier te kantelen voor minder risico op oogproblemen of oogklachten, zijn de volgende:

-        Stel de positie van uw beeldscherm zo in dat het hoofd en schouders zich in een ontspanning houding ten opzichte van elkaar bevinden. Als u naar het midden van uw beeldscherm kijkt, moet uw blik iets naar onderen gericht zijn.

-        Plaats uw beeldscherm niet aan de rand van uw werkblad als u de hele dag met een beeldscherm werkt, maar zet het beeldscherm in het midden van uw bureau.

-        Vermijd reflectie op uw beeldscherm en stel het licht van uw beeldscherm niet te fel in. Op deze manier worden uw ogen beschermd en kunt u langer achter de computer zitten zonder oogklachten.

 

Werkt u veel met een notebook of laptop? Dan kan het een aanrader zijn om een los beeldscherm aan te schaffen en uw notebook of laptop op dit beeldscherm aan te sluiten. Een los beeldscherm biedt u namelijk meer mogelijkheden voor het instellen van uw beeldscherm om uw ogen te ontlasten.

 

Tip 5: verander het lettertype van uw beeldscherm

Veel mensen krijgen last van vermoeide ogen bij het computeren omdat de letters op het beeldscherm vaak erg klein zijn. Bent u met een document bezig in lettertype 9, leest u een webtekst in lettertype 10 of moet u een e-mail lezen in lettertype 8, dan is het logisch dat u aan het einde van de dag last heeft van uw ogen. Uw ogen moeten zich namelijk de hele dag inspannen om de letters te blijven lezen, waardoor uw ogen moe worden en uiteindelijk zelfs pijnlijk aan kunnen voelen. Wilt u voorkomen dat uw ogen overbelast worden door het werken achter de computer? Maak dan het lettertype van uw documenten of e-mails iets groter en zoom uw beeldscherm in als u webteksten in een klein lettertype moet lezen. Overigens kunt u ook standaard een zoom instellen voor uw beeldscherm, waarbij u uw beeldscherm bijvoorbeeld op 120 procent zet in plaats van de standaard 100 procent. Op deze manier wordt alles op uw beeldscherm groter, zodat u dit beter kan zien.

 

Conclusie

Als u de hele dag achter de computer zit, kunt u te maken krijgen met vermoeide ogen, pijnlijke ogen, hoofdpijn en zelfs meer complexe oogklachten. Wilt u uw ogen ontlasten zonder dat u de computer aan de kant moet zetten? Dan kunt u enkele eenvoudige tips hanteren, zoals het bieden van rust aan uw ogen, het reinigen van uw bril/lenzen en beeldscherm, het kantelen van uw beeldscherm en het vergroten van de letters op uw beeldscherm of een computerbril kopen. Dit alles kost maar weinig tijd, maar kan er wel voor zorgen dat u minder last heeft van vermoeide ogen en bovendien het risico op oogklachten op de langere termijn verlaagt.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen