Zijn nachtlenzen wat voor jou?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

nachtlenzen indoenOverstappen op nachtlenzen? Dit zijn de voordelen

De meeste mensen die lenzen dragen om hun zicht te verbeteren, dragen daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Echter, sinds enkele jaren is er ook een nieuwe lenzensoort op de markt gebracht, die u op een andere manier dient te dragen dan de lenzen die u wellicht op dit moment draagt. We verwijzen hierbij naar nachtlenzen: lenzen die u niet overdag, maar in de nacht draagt om uw zicht te verbeteren. Meer over nachtlenzen, de voordelen van deze lenzen en voor wie deze lenzen geschikt zijn, leest u in dit artikel.

 

Hoe werken nachtlenzen?

In feite werken nachtlenzen hetzelfde als de lenzen die u op dit moment overdag draagt. Zo is een nachtlens net zoals een daglens, weeklens of maandlens een zogeheten contactlens, die u op uw droog draagt om beter te kunnen zien. Het verschil tussen een lens die u overdag draagt en de nachtlens, is het feit dat u nachtlenzen alleen in de nacht op uw ogen draagt. Dit betekent dat u overdag geen lenzen draagt, maar enkel ’s nachts lenzen in doet.

 

Een nachtlens werkt als volgt. Als u de nachtlens inbrengt en gaat slapen, vervormt de nachtlens het hoornvlies van uw oog. Hierdoor kunt u de volgende dag beter zien, ook als u geen lenzen draagt. De regel bij het dragen van nachtlenzen, is dat nachtlenzen uw zicht iedere nacht met de helft verbeteren. Heeft u bijvoorbeeld een sterkte van -3 dtp, dan heeft u na de eerste nacht met nachtlenzen een sterkte van -1,5 dtp. Heeft u de lenzen vervolgens nog een nacht gedragen, dan is uw sterkte afgenomen tot -0,75 dtp. Op deze manier is uw hoornvlies na enkele nachten met nachtlenzen zodanig vervormd, dat u perfect ziet zonder dat u overdag lenzen hoeft te dragen.

 

Het is niet nodig om iedere dag nachtlenzen te dragen, maar u moet er wel rekening mee houden dat uw ogen zonder het dragen van nachtlenzen weer terug vervormen. Draagt u enkele nachten geen nachtlenzen, dan worden uw ogen dus automatisch weer slechter. U hoeft de lenzen dus niet iedere nacht te dragen, maar wel regelmatig.

 

De voordelen van het dragen van nachtlenzen

Nachtlenzen zijn steeds populairder en dit is niet voor niets. Draagt u nachtlenzen in plaats van daglenzen, weeklenzen of maandlenzen, dan profiteert u namelijk van enkele voordelen. Het eerste belangrijke voordeel van het dragen van nachtlenzen, is het feit dat deze lenzen uw ogen corrigeren als u slaapt. U heeft dus niets in de gaten, maar de lenzen die u draagt verbeteren uw ogen wel drastisch. Op deze manier kunt u beter zien, zonder dat u overdag lenzen of een bril hoeft te dragen. Het overdag achterwege laten van contactlenzen of een bril is dan ook meteen het tweede voordeel van nachtlenzen.

 

Een ander voordeel van het dragen van nachtlenzen, is het feit dat deze lenzen een hoge zuurstofdoorlatendheid hebben. Dit betekent dat de lenzen veel zuurstof doorlaten, zodat u zonder enige moeite met de lenzen kan slapen. Wellicht heeft u wel eens een nacht geslapen met uw daglenzen, weeklenzen of maandlenzen nog in uw ogen omdat u vergeten was deze uit te halen. Als u dit wel eens heeft gedaan, weet u hoe pijnlijk uw ogen de volgende dag aanvoelen. Bij nachtlenzen is dit absoluut niet het geval, omdat deze lenzen een hogere zuurstofdoorlatendheid hebben dan standaard contactlenzen die u overdag draagt.

 

Tot slot zijn nachtlenzen ideaal voor mensen met droge of gevoelige ogen. In het begin zal het even wennen zijn om de lenzen in de nacht te dragen, maar als u eenmaal gewend bent aan het idee van nachtlenzen zal u merken dat deze lenzen prettiger zitten dan de lenzen die u overdag draagt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de nachtlenzen een hoge zuurstofdoorlatendheid hebben, maar ook met het feit dat de lenzen vrij snel wennen. Zeker in vergelijking met lenzen die u overdag draagt, bent u snel aan nachtlenzen gewend.

 

Voor wie zijn nachtlenzen geschikt?

Helaas zijn nachtlenzen niet voor iedereen geschikt. Dit komt omdat bepaalde sterktes door nachtlenzen niet meer gecorrigeerd kunnen worden, waardoor mensen met deze sterktes beter over kunnen stappen op daglenzen, weeklenzen, maandlenzen of een bril. De regel bij het dragen van nachtlenzen, is doorgaans dat deze alleen gedragen kunnen worden door mensen met een sterkte van minder dan -4,5 dtp. Heeft u een hogere sterkte, dan zijn nachtlenzen helaas niet geschikt voor u. Is uw sterkte -4,5 dpt of minder, dan kunt u wel nachtlenzen dragen om uw zicht in de nacht te verbeteren. (raadpleeg altijd uw oogspecialist als u over wilt stappen naar nachtlenzen)

 

Iedereen met een sterkte van -4,5 dpt of minder kan gebruik maken van nachtlenzen om het zicht te verbeteren, maar er zijn enkele doelgroepen die nog meer baat hebben bij het dragen van nachtlenzen. Mensen die nachtlenzen vooral zullen waarderen, zijn de volgende:

-        Mensen met last van hooikoorts, waardoor ze in de lente zeer gevoelige ogen hebben en last hebben van gewone lenzen.

-        Mensen met droge of gevoelige ogen, die vaak problemen hebben met hun standaard lenzen.

-        Tieners van 12 jaar en ouder. Omdat zij overdag geen lenzen meer hoeven te dragen, is het voor hen prettig om nachtlenzen te dragen.

-        Mensen die veel lezen of veel achter de computer zitten. Standaard lenzen kunnen bij deze mensen namelijk vervelend zijn, mede door het snel droog worden van de ogen.

-        Mensen die in een ruimte met veel airco werken, omdat ook zij sneller last kunnen krijgen van droge en geïrriteerde ogen met standaard lenzen.

-        Mensen die veel sporten of mensen die contactsporten uitvoeren. Omdat het dragen van lenzen bij het uitvoeren van sportactiviteiten vervelend kan zijn, kan het dragen van nachtlenzen voor deze mensen een oplossing bieden.

 

Tot slot zijn nachtlenzen zeer geschikt voor mensen die eigenlijk geen daglenzen, weeklenzen of maandlenzen willen dragen maar ook geen laserbehandeling willen of kunnen ondergaan (bijvoorbeeld vanwege de risico’s of vanwege de hoge kosten van de laserbehandeling). Omdat nachtlenzen niet iedere nacht gedragen hoeven te worden en toch de ogen verbeteren, kunnen deze lenzen zeker een oplossing bieden voor mensen die met dit probleem kampen.

 

Heeft u te maken met hooikoorts, gevoelige of droge ogen, sport u veel of wil of kan u geen laserbehandeling uit laten voeren? Dan kunt u ervoor kiezen om nachtlenzen te dragen om uw zicht te verbeteren. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen