Zijn maandlenzen wat voor mij?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 1

Maandlenzen: de populairste lenzen van Nederland


Bij het aanschaffen van lenzen, heeft u de keuze uit diverse soorten lenzen. Zo kunt u kiezen voor daglenzen, maar ook voor weeklenzen of voor maandlenzen. De meeste mensen die lenzen dragen in Nederland, dragen maandlenzen. Maar wat zijn dit precies voor lenzen, of de lenzen geschikt zijn voor u waarom zijn deze lenzen zo populair? De antwoorden op deze vragen, leest u in dit artikel. Op basis van de informatie in dit artikel kunt u dan ook eenvoudig bepalen of maandlenzen iets voor u zijn, of niet.

 

Wat zijn maandlenzen?

Maandlenzen zijn zachte contactlenzen die u gedurende een maand draagt en na deze maand vervangt met een nieuw paar. De lenzen zijn dus vervangbaar, maar dienen minder vaak vervangen te worden dan bijvoorbeeld daglenzen of weeklenzen. Overigens draagt u de lenzen niet 24 uur per dag, want maandlenzen zijn alleen geschikt voor overdag. Dit betekent dat u de lenzen iedere avond uit doet, om vervolgens de volgende ochtend direct uw lenzen weer in te brengen.

 

Omdat maandlenzen zo populair zijn in Nederland, zijn deze lenzen beschikbaar in alle soorten en maten. Zo kunt u daglenzen bestellen met een sterkte van -1,00 dtp, maar ook met een sterkte van -7,00 dtp. Daarnaast zijn er verschillende merken op de markt die maandlenzen aanbieden en heeft u bij het aanschaffen van deze gebruiksvriendelijke lenzen dus de keuze uit verschillende merken met verschillende prijzen.

 

Zijn maandlenzen geschikt voor mij?

Maandlenzen zijn vrij gebruiksvriendelijk, zeer comfortabel en vereisen vrij weinig onderhoud. Hierdoor zijn de lenzen geschikt voor vele doelgroepen en zullen er niet veel mensen zijn die de lenzen niet graag willen dragen. Wel zijn de lenzen minder geschikt voor u als u gevoelige ogen heeft (omdat de lenzen een maand lang gedragen worden) en als u geen tijd heeft om de lenzen goed te onderhouden. Omdat maandlenzen voor langere tijd gedragen worden, is het goed onderhouden van de lenzen namelijk wel belangrijk om een optimale hygiëne te behouden. Heeft u vaak last van oogirritaties of heeft u weinig tijd om uw lenzen goed te onderhouden? Dan zijn daglenzen of weeklenzen wellicht beter voor u, omdat deze lenzen minder lang gedragen worden en minder onderhoud vereisen.

 

Om erachter te komen of maandlenzen geschikt zijn voor u, kunt u een bezoek brengen aan uw opticien. Uw opticien kan u namelijk goed adviseren welke lenzen goed bij u passen, bijvoorbeeld op basis van uw ogen, uw werkomgeving en uw leefomgeving. Daarnaast krijgt u bij de opticien de mogelijkheid om diverse lenzen te proberen, zodat u zeker weet dat u de lenzen draagt die bij u passen.

 

De voordelen van maandlenzen

Het is niet voor niets dat maandlenzen zo populair in Nederland, want het dragen van deze lenzen brengt enkele voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van het dragen van maandlenzen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

 

Het belangrijkste voordeel van maandlenzen is het feit dat deze lenzen erg prettig zijn om te dragen. Dit komt omdat de lenzen goed zuurstof doorlaten en dus weinig oogirritaties veroorzaken, tenzij u te maken heeft met zeer gevoelige ogen of specifieke allergieën. In feite zijn de lenzen geschikt voor zeer uiteenlopende doelgroepen en zijn er veel lenzendragers die al jaren maandlenzen dragen zonder enige problemen te hebben ervaren. En omdat maandlenzen erg toegankelijk zijn, zijn deze lenzen ook bij uitstek geschikt voor mensen die net beginnen met het dragen van lenzen en nog niet zo bekwaam zijn in het inbrengen, uitnemen en onderhouden van hun lenzen.

 

Een ander voordeel van maandlenzen is het feit dat deze lenzen goedkoper zijn dan daglenzen. Dit komt omdat daglenzen iedere dag vervangen dienen te worden, terwijl u maandlenzen veel langer draagt. Telt u de kosten van daglenzen bij elkaar op en vergelijkt u deze met de kosten van maandlenzen, dan bent u jaarlijks minder geld kwijt als u maandlenzen draagt dan wanneer u daglenzen nodig heeft. Bovendien hoeft u de lenzen bovendien minder vaak op te halen of te bestellen, waardoor u tijd bespaart en meer tijd overhoudt om andere dingen te ondernemen.

 

Daarnaast zijn maandlenzen minder eenvoudig kwijt te raken dan harde lenzen. Dit komt omdat zachte lenzen zich als het ware aan uw oog zuigen, waardoor de lenzen minder gemakkelijk uit uw oog kunnen vallen. Dit maakt maandlenzen dan ook zeker geschikt voor mensen met een actief leven, zoals mensen die veel sporten of mensen die een actieve baan hebben. Omdat harde lenzen bij deze doelgroep vaak uitvallen en dus vaak verloren gaan, zijn maandlenzen veel beter voor deze specifieke doelgroep. Maar ook als u geen actieve levensstijl heeft, is het zeker een voordeel dat u maandlenzen minder eenvoudig kunt verliezen dan harde lenzen. Dit betekent namelijk dat u uw lenzen minder vaak hoeft te vervangen, waardoor u minder vaak nieuwe lenzen hoeft te bestellen.

 

Tot slot zijn maandlenzen tevens beschikbaar in de vorm van cilindrische lenzen en multifocale lenzen. Cilindrische lenzen zijn lenzen voor mensen met een cilindervormige afwijking aan het oog en multifocale lenzen zijn lenzen die gebruikt kunnen worden door mensen met zowel verziendheid als bijziendheid. Kortom: maandlenzen zijn niet alleen geschikt voor mensen met een standaard oogafwijking in de vorm van verziendheid, maar ook voor mensen met wat meer complexe oogproblemen.

 

Maandlenzen online kopen

Door de opkomst van het internet zijn er steeds meer producten en diensten ook online te verkrijgen. Eén van deze producten zijn maandlenzen, die u door de opkomst van het internet nu ook eenvoudig online kunt bestellen. Een groot voordeel van het online bestellen van lenzen, is het feit dat u op deze manier niet meer steeds de deur uit hoeft. Hoewel u maandlenzen maar eens per maand dient te vervangen en u dus niet vaak naar de opticien hoeft als u maandlenzen draagt, kan het wegvallen maandelijkse bezoekje aan de opticien door het online bestellen van lenzen toch zeker een prettige ontwikkeling zijn. Zeker als u een druk leven heeft, is het online bestellen van maandlenzen een aanrader.

 

Het online bestellen van maandlenzen is voornamelijk een aanrader voor mensen die precies weten welke sterkte ze nodig hebben en al ervaring hebben met het dragen van maandlenzen. Heeft u nog nooit maandlenzen gedragen? Dan kunt u beter eerst bij een opticien langsgaan voor een uitgebreide oogmeting en bijbehorend advies. Op deze manier weet u namelijk zeker dat u de juiste lenzen krijgt als u deze later online bestelt.


 

Reacties

  1. Peter Postma Peter Postma

    Vraagje: wat is de reden dat maandlenzen 1 maand meegaan. Kan het kwaad de lenzen langer te dragen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen