Welke impact heeft roken en alcohol op je ogen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 1
Welke impact heeft roken en alcohol op je ogen?

Roken en alcohol hebben een negatief effect op je ogen, in dit artikel gaan we daar dieper op in.

Roken en alcohol, hoe slecht is dit voor de ogen?Gezonde ogen dat wil iedereen natuurlijk hebben. Net als hoe je een appel elke dag moet eten om de dokter weg te houden, kan een wortel per dag de oogarts weg houden. Tenminste dat is wat er gezegd word. De vraag die iedereen dan stelt is, kan het voedsel als medicijn dienen? Bepaalde veranderingen en diëten kunnen helpen of zelfs voorkomen dat je bepaalde leeftijd gerelateerde oogziekten zoals maculadegeneratie (is een aandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt) en cataract (grijze staar) krijgt.


Ga voor groen (donkere bladgroenten)


Het eten van voedsel rijk aan kleurrijke groenten en fruit heeft invloed op uw algehele gezondheid, alsmede de gezondheid van uw ogen. Bijvoorbeeld deskundigen geloven dat cataract afkomstig is van een onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Twee van de beste stoffen die het oog beschermen zijn de antioxidanten luteïne (gele kleurstof) en zeaxanthine (oranje kleurstof), zijn gevonden in een donkere, bladgroenten zoals boerenkool en spinazie. 


Vetten zijn goed (als je ze op de juiste manier eet)


Niet alle vetten zijn gelijk geschapen. Sommige vetzuren zoals omega-3 vetzuren (DHA, EPA en ALA) beschermen tegen macula degeneratie en helpen het risico op glaucoom te verminderen. Studies hebben aangetoond dat mensen met het hoogste niveau van omega-3-vetzuren in hun dieet 30 procent minder kans hebben dan anderen om maculadegeneratie ontwikkelen tijdens een periode van een jaar.


Minder is meer (als het gaat om zout)


Gezondheidsadviseurs adviseren dat mensen minder dan 2.300 milligram natrium per dag consumeren, dat is ongeveer een theelepel zout. De gemiddelde mens verbruiken 3.500 milligram, een meerderheid van het zout komt voor in bewerkte voedingsmiddelen. Veel mensen weten dat een dieet vol met natrium een verhoogd risico op hart en vaatziekten met zich meebrengt, maar beseffen niet dat de hoge zoutinname ook risico heeft op cataract te verhogen.


Het is bekend dat roken kan worden geassocieerd met bepaalde vormen van kanker en hart en vaatziekten. Echter, veel mensen beseffen niet dat roken ook het risico van veel oogaandoeningen verhoogt. Wanneer je een roker bent is het goede nieuws dat je door te stoppen het risico van veel oogziekten verminderd. 


Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie


Studies tonen aan dat rokers ergens tussen 3 en 6-voudige toename van het risico op maculairedegeneratie (de gele vlek is een gebied aan de achterkant van het netvlies, waar zich grotendeels kegeltjes in de lichtgevoelige laag bevinden) hebben in vergelijking met mensen die nooit hebben gerookt. Deze ziekte tast het centrum van het netvlies aan en kan leiden tot "blinde vlekken" in het centrale zicht. Het is de belangrijkste oorzaak van permanent gezichtsverlies, maar stoppen met roken, zelfs in latere jaren, kan het risico op deze ziekte verminderen.


Staar


Staar is een wolk op de lens van het oog en het veroorzaakt wazig zicht, vooral 's nachts, en kan evolueren tot volledige blindheid. Studies tonen aan dat mensen die twintig of meer sigaretten per dag roken hun kans verdubbelen op de vorming van staar. Hoe meer je rookt, hoe groter de kans.


Uveïtis


Uveïtis (ontsteking van middelste gedeelte van het oog, of uvea) misschien niet zo bekend als staar of maculadegeneratie. Maar voor rokers, is het belangrijk om te beseffen dat roken wordt geassocieerd met deze ontsteking. Rokers hebben een 2,2 keer groter kan dan normaal om deze aandoening te krijgen. Deze aandoening die een ernstige oogziekte die kan resulteren in blindheid.


Risico's voor kinderen


Het is jammer dat veel kinderen lijden aan oogziekten als gevolg van meeroken (door in dezelfde ruimte te zitten waar gerookt wordt). Het risico op het ontwikkelen van allergische conjunctivitis, of een ontstoken bindvlies, verhoogt ongeveer 20% bij kinderen die worden blootgesteld aan omgevingstabaksrook. En vrouwen die roken tijdens de zwangerschap moeten zich bewust worden dat roken van de moeder wordt geassocieerd met een 6,55 maal verhoogd risico op scheelzien, of gekruiste ogen, dat is een belangrijke oorzaak van blindheid bij kinderen. Stoppen met roken is een goed idee als het gaat om gezondheid van het oog. Ook al is het niet gemakkelijk gedaan.


Alcohol en gezonde ogen


Iedereen die wel eens te veel gedronken heeft weet dat alcohol het zicht vervormd. Maar wat doet alcohol met onze ogen? En kan alcoholmisbruik leiden tot blijvende problemen aan de ogen?


Kortetermijnvisie veranderende effecten


Alcohol zorgt ervoor dat de iris veel trager gaat vernauwen en verwijden. Dit wordt een probleem voor bestuurders die hebben gedronken omdat ze niet zo snel kunnen aanpassen aan de tegemoetkomende koplampen. 

Roken kan voor irritaties zorgen wanneer je lenzen draagt. Rook kunnen de lenzen aantasten waardoor het optimale gebruik uit de lens kan worden gehaald. Voorkom daarom zo veel mogelijk contact met rook. Extra zuurstofdoorlatende lenzen zijn de beste lenzen wanneer je wel veel in contact komt met rook. 


Verminderde contrast-gevoeligheid


Door alcoholgebruik kun je niet goed in staat zijn om onderscheid te maken tussen de verschillende objecten op basis van licht en donker. Een nieuwe studie van Western Universiteit in Ontario, Canada toont aan. Dat alcohol vermogen van het oog om de visie voor de helderheid en het contrast aan te passen, met 30 procent bij een alcoholgehalte in het bloed aanzienlijk verminderd. 


Oogspiertrekkingen (myokymia) dat is eigenlijk het trillen van het ooglid en kan worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.


Schade op lange termijn


Verschillende studies hebben aangetoond dat cateract vorming bij patiënten met een hogere alcoholconsumptie sneller toeneemt. 


Alcohol gebruik geeft een verhoogd risico op AMD. Door overmatig alcohol gebruik heb je een verhoogd risicofactor voor AMD (leeftijdsgebonden maculairedegeneratie).


Alcohol drinken beïnvloedt de opname van vitaminen in de lever, vitaminen zijn nodig om een gezond gezichtsvermogen te behouden. Bijvoorbeeld kan een vitamine B-1 deficiëntie door alcoholgebruik zwakte of verlamming van de oogspieren veroorzaken. Of een tekort aan vitamine A als gevolg van alcoholisme kan nachtblindheid veroorzaken, dunner worden van het hoornvlies, perforatie van de cornea, droogheid, en zelfs blindheid als gevolg van schade aan het netvlies.


Tabak/ alcohol amblyopie ook wel aangeduid als optische neuropathie, mensen die overmatig drinken kunnen deze aandoening die resulteert in een pijnloze verlies van het gezichtsvermogen ontwikkelen.


Helaas kan overmatige blootstelling aan alcohol in de baarmoeder permanent het gezichtsvermogen van de baby beïnvloeden. Volgens een overzicht van de Emory Universiteitsschool van medici, zijn veel problemen met de ogen in verband met Foetaal Alcohol Syndroom inclusief onderontwikkeling van de oogzenuw, moeite met oog coördinatie, en de neiging van oogleden om te hangen.


De korte termijn visie effecten van alcohol kunnen in de meeste gevallen zelf wel genezen, maar als je vermoedt dat je kunt lijden aan een aantal lange termijn effecten, dan is het wel tijd om een afspraak te maken met de oogarts en dan wel onmiddellijk. Als je denkt dat jij of iemand die je kent een probleem heeft met alcohol, zoek dan contact op met een hulp groep speciaal voor alcoholisten, deze hebben veel middelen om te helpen. Voor meer vragen kunt u altijd terecht bij de mederwerkers van Fuva.nl.

Reacties

  1. Orlando Orlando

    Hallo ik heb een vraag ik ben 18 jaar oud en heb allemaal kronkels en stipjes en flitjes als k in het licht kijk en ik rook inmiddels 3 jaar.. ik probeer te stoppen maar is lastiger als ik dacht komt dit door het roken ??

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen