Wat kan ik tegen oogirritaties doen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Oogirritaties door lenzen: wat kan ik doen?

Lenzen zijn over het algemeen erg prettig om te dragen, maar helaas kunt u tijdens het dragen van lenzen ook te maken krijgen met diverse oogirritaties. Deze oogirritaties kunnen veroorzaakt worden door diverse zaken, bijvoorbeeld door een vuiltje onder de lens of door een scheurtje in de lens, maar wat moet u doen als u te maken heeft met oogirritaties door uw lenzen? Meer over dit onderwerp, leest u op deze pagina. Zo leest u op deze pagina welke stappen u moet nemen als u te maken heeft met oogirritaties door uw lenzen, zodat u precies weet wat u moet doen om de oogirritatie te bestrijden. Daarnaast leest u tevens hoe u oogirritaties met lenzen kunt voorkomen in de toekomst, zodat u hier niet vaker mee te maken krijgt. Neem bij twijfel altijd een specialist in de hand.


Stap 1: achterhaal waar de oogirritatie vandaan komt

Een oogirritatie door lenzen kan veroorzaakt worden door diverse factoren. Ten eerste kunt u te maken hebben met een vuiltje onder uw lens, bij de dames vaak bijvoorbeeld een stukje van de mascara op hun wimpers, waardoor u last heeft van oogirritaties. Daarnaast kunt u ook te maken hebben met beschadigde lenzen, zoals lenzen met een scheurtje, een afgebroken stukje of lenzen met aanslag. Deze beschadigingen kunnen, net zoals het vuiltje onder de lens, zorgen voor irritatie van de ogen.

 

Om de oogirritatie te bestrijden, is het belangrijk dat u eerst achterhaalt waar de oogirritatie vandaan komt. Dit doet u door de lens uit uw oog te halen, om vervolgens te bekijken wat er aan de hand is. Soms is het niet direct duidelijk waar de oogirritatie vandaan komt, maar soms ziet u direct wat er aan de hand is. Ziet u niet goed waar de oogirritatie vandaan komt, dan kunt u uw lens even in het lenzenbakje doen en gedurende het komende half uur niet meer dragen. Ook kunt u de lens even goed schoonmaken, zodat u de schone lens na een half uur weer kan dragen. Heeft u na het opnieuw indoen van de lens geen oogirritaties meer? Dan kunt u de lens gewoon blijven dragen. Blijft de oogirritatie bestaan, dan kunt u contact opnemen met uw opticien om te achterhalen waar de oogirritatie vandaan komt. Soms kunnen oogirritaties namelijk ook veroorzaakt worden door onzichtbare factoren, zoals de lenzenvloeistof die u gebruikt.

 

Stap 2: neem het probleem weg

Stap 2 van het bestrijden van oogirritaties door lenzen, is het wegnemen van het probleem dat u bij stap 1 waargenomen heeft. Is de lens bijvoorbeeld vies, dan kunt u de lens schoonmaken door een druppeltje lenzenvloeistof in uw hand te doen en de lens hier goed in rond te rollen. Heeft u dit gedaan en is het vuiltje weg, dan kunt u de lens weer voorzichtig in uw oog doen. Dit kan in het begin even zorgen voor oogirritatie, maar na enkele seconden gaat dit vervelende gevoel vanzelf weg.

 

Heeft u te maken met een oogirritatie door een kapotte lens, zoals een lens met een scheurtje, een stukje dat afgebroken is of aanslag, dan dient u deze lens weg te gooien en een nieuwe lens te pakken. Lenzen met een scheurtje, een hapje eruit of aanslag kunnen namelijk niet meer gedragen worden. U kunt de aanslag nog proberen weg te halen, maar vaak lukt dit niet meer.

 

Stap 3: houd de toestand van uw oog in de gaten

Ook als u het probleem achter de oogirritatie heeft weggenomen en u geen last meer heeft van geïrriteerde ogen, is het belangrijk om de toestand of gezondheid van uw ogen in de gaten te houden. Heeft u na enkele uren nog steeds last van oogirritatie (al is dit in verminderde mate) of heeft u aan het einde van de dag ineens een rood oog? Dan is het beter om uw oogirritatie beter te laten onderzoeken door een opticien. In dit geval kan er namelijk meer aan de hand zijn, waardoor verder onderzoek naar de oogirritatie zeker een aanrader is.

 

Oogirritaties met lenzen voorkomen

Als u lenzen draagt en wel eens te maken heeft gehad met geïrriteerde ogen door uw contactlenzen, weet u hoe vervelend dit is. Wilt u voorkomen dat u in de toekomst nog eens te maken krijgt met oogirritatie door het dragen van contactlenzen? Lees dan onderstaande tips over het op de juiste manier verzorgen, onderhouden en dragen van uw lenzen om oogirritaties te voorkomen.

 

Tip 1: draagt u maandlenzen? Maak uw lenzen altijd goed schoon als u de lenzen uit uw ogen haalt in de avond. Op deze manier voorkomt u bijvoorbeeld het ontstaan van aanslag door de lens: een fenomeen dat ontstaat door het niet goed reinigen van lenzen. Het schoonmaken van de lenzen kunt u doen door een beetje lenzenvloeistof in uw schone hand te doen en uw lens hier enkele keren in rond te rollen door met uw wijsvinger de lens te bewegen. Doe dit wel voorzichtig, want de lens mag natuurlijk niet beschadigen tijdens het reinigen. Heeft u de lens schoongemaakt, dan doet u de lens in een lenzenbakje met schone lenzenvloeistof.

 

Tip 2: maak uw lenzenbakje goed schoon als u deze gebruikt om uw lenzen op te bergen. Als u maandlenzen gebruikt, brengen uw lenzen een groot deel van de dag door in het lenzenbakje. U draagt deze lenzen namelijk alleen overdag, waarbij de lenzen de rest van de nacht in het lenzenbakje liggen. Als uw lenzenbakje vies is, bijvoorbeeld omdat er veel bacteriën in zitten of omdat het bakje stoffig is geworden, is het logisch dat uw lenzen ook vies worden. Maak uw lenzenbakje daarom iedere ochtend schoon na het inbrengen van de lenzen, door met water het lenzenbakje uit te spoelen. Heeft u het lenzenbakje al voor langere tijd gebruikt, dan kunt u het lenzenbakje ook vervangen met een nieuw, schoon exemplaar.

 

Tip 3: gebruik lenzenvloeistof nooit twee keer. Het is misschien wel lekker makkelijk: lenzenvloeistof in het bakje laten zitten en de lenzen aan het einde van de dag weer terugdoen in hetzelfde bakje, maar dit is absoluut niet verstandig. Lenzenvloeistof moet uw lenzen namelijk goed schoonmaken, waarbij vuiltjes en bacteriën door de lenzenvloeistof verwijderd worden als u de lenzen in het lenzenbakje met vloeistof legt. Vervangt u de vloeistof niet na het indoen van uw lenzen en doet u de lenzen aan het einde van de dag weer in dezelfde lenzenvloeistof, dan komen uw lenzen dus eigenlijk in hetzelfde badje met oude vuiltjes en bacteriën terecht. Dat dit niet goed is voor de lenzen en voor uw ogen, is natuurlijk logisch. Gebruik daarom nooit twee keer dezelfde lenzenvloeistof, maar gebruik altijd nieuwe.

 

Tip 4: raak contactlenzen alleen aan als u uw handen gewassen heeft. Uw handen bevatten namelijk veel bacteriën, die eenvoudig op uw contactlenzen overgebracht kunnen worden. Haalt u uw lenzen uit uw ogen of doet u de lenzen juist in, dan moet u dus altijd eerst goed uw handen wassen om te voorkomen dat de bacteriën van uw handen in uw ogen terecht komen.

 

Tip 5: als u make-up draagt, dient u de contactlenzen altijd in te doen voor u start met het aanbrengen van make-up. Dit is niet alleen het geval bij het dragen van oogmake-up, maar ook bijvoorbeeld bij het gebruiken van poeders en andere zaken die in uw ogen terecht kunnen komen bij het aanbrengen. Brengt u eerst make-up aan en dan pas uw lenzen, dan kunnen er make-up resten onder de contactlenzen komen en kunt u te maken krijgen met oogirritaties. Pas uw patroon daarom een beetje aan en breng eerst uw contactlenzen in, om vervolgens uw make-up aan te brengen. Het dragen van een goede zonnebril kan ook irritaties voorkomen die de zon versterkt.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen