Hoe zet je zachte lenzen in en hoe haal je ze er weer uit?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Zachte lenzen inbrengen en verwijderen: hoe werkt dat?

Als u voor het eerst lenzen gaat dragen, is het logisch dat u een beetje op ziet tegen het inbrengen en verwijderen van lenzen. Het inbrengen en verwijderen van lenzen wordt door velen namelijk doorgaans gezien als vervelend werkje, onder andere omdat u met uw vingers in uw ogen bezig bent. In feite is het inbrengen en verwijderen van lenzen helemaal niet zo vervelend als veel mensen denken, maar dient er alleen een goede routine van handelingen ontwikkeld te worden om de lenzen op de juiste manier in te doen en er weer uit te halen. Heeft u deze routine van handelingen nog niet onder de knie en gaat u voor het eerst lenzen dragen? Verdiep u dan in dit artikel in de stappen die u moet ondernemen voor het inbrengen en verwijderen van lenzen.

 

Stappenplan voor het indoen van lenzen

Om lenzen op een juiste manier in te brengen, heeft u wat oefening nodig. Zo zal het inbrengen van uw lenzen de eerste keer zeker niet vlekkeloos verlopen en misschien zelfs niet lukken, maar is het vooral belangrijk om op dit moment nog niet direct op te geven en gewoon door te oefenen met het inbrengen van lenzen. Om uw lenzen op de juiste manier in te brengen, dient u namelijk een vaste routine van handelingen te vormen. Om u wat beter thuis te voelen in deze routine van handelingen, is het oefenen van het inbrengen van de lenzen dan ook erg belangrijk.

 

De beste manier om contactlenzen in te brengen, is door onderstaande stappen te volgen.

 

Stap 1: was uw handen goed, het liefst met zeep. Uw handen moeten namelijk hygiënisch schoon zijn om de lenzen op de juiste manier in te brengen. Brengt u de lenzen in met vieze handen, dan kunt u hierdoor te maken krijgen met oogirritaties en zelfs oogklachten die voor langere tijd aanhouden, zoals een oogontsteking.

 

Stap 2: droog uw handen na het wassen met een pluisvrije handdoek. Het is belangrijk dat er geen stof op de handen blijven hangen, want deze stofdeeltjes kunnen weer in uw ogen terecht komen als u de lenzen in gaat brengen.

 

Stap 3: bereid u goed voor op het inbrengen van de lenzen door de afvoer van de wastafel af te sluiten. Laat u uw lenzen in de afvoer vallen, dan kan het namelijk voorkomen dat uw lenzen wegspoelen en u deze niet meer terug kunt vinden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de afvoer van de wasbak af te dekken met een stop.

 

Stap 4: heeft u ogen met afwijkende sterktes? Let dan goed op dat u de lens met de juiste sterkte in het juiste oog doet. Dit kunt u doen door middel van een goede voorbereiding, waarbij u de lens voor het linkeroog aan de linkerkant legt en het lens voor het rechteroog aan de rechterkant van de wasbak plaatst.

 

Stap 5: bij het inbrengen van de lenzen begint u altijd met het linkeroog. Zeker als u nog geen routine heeft in het inbrengen van de lenzen, is dit erg belangrijk. Door steeds met het linkeroog te beginnen, ontstaat er namelijk vanzelf een routine en kunt u niet per ongeluk de verkeerde lens in het verkeerde oog doen.

 

Stap 6: haal de contactlenzen voorzichtig uit het lenzendoosje of uit de verpakking van de lenzen indien het een nieuw paar lenzen betreft. Hierbij is het belangrijk dat u de lens nooit met uw nagels pakt en nooit een pincet gebruikt, ook niet als u de lens niet te pakken kunt krijgen. Door de lens met uw nagels te pakken of door een pincet te gebruiken, kunt u de lenzen namelijk flink beschadigen.

 

Stap 7: plaats de contactlens op het topje van uw vinger en houd de contactlens tegen het licht. Hierbij controleert u niet alleen of uw lens schoon is,maar ook of de lens geen beschadigingen bevat. Een beschadigde lens mag u nooit dragen, dus deze lens moet u direct weggooien. Ook is het belangrijk om te controleren of de lens niet verkeerd om zit. Dit kunt u herkennen aan de rand van de lens. Staat deze naar buiten, dan dient u de lens om te keren. De rand van de lens moet namelijk altijd naar binnen staan om op de juiste manier aan uw oog te kunnen hechten.

 

Stap 8: trek het bovenste ooglid van uw oog omhoog met uw vrije hand, zodat uw oog open gaat staan. Breng het topje van uw vinger met de lens langzaam naar uw oog toe, waarbij u de lens voorzichtig op uw oog plaatst. Zorg er hierbij voor dat de lens in het midden zit en verschuif de lens eventueel als dit nodig is. Als de lens niet van uw vinger af wil komen, dient u uw vinger goed droog te maken.

 

Stap 9: doe uw oog zachtjes dicht en druk zachtjes op uw oog, zodat eventueel vocht of lucht onder de lens weg wordt geperst. Doe uw oog nu weer open en kijk of de lens recht zit. Is dit niet het geval, dan kunt u nog wat schuiven om de lens op de juiste plek te plaatsen.

 

Stappenplan voor het verwijderen van lenzen

Net zoals het inbrengen van lenzen, is ook het op de juiste manier verwijderen van lenzen een handigheid die u dient te oefenen. Moet u de lenzen voor de eerste keer verwijderen, dan bent u misschien een beetje aan het klungelen en lukt het niet meteen om de lenzen te verwijderen. Heeft u wat meer geoefend en een routine van handelingen gecreëerd, dan kunt u de lenzen steeds eenvoudiger verwijderen en wordt dit later geen enkel probleem meer.

 

De stappen die u dient te volgen voor het verwijderen van lenzen, zijn de volgende:

 

Stap 1: was uw handen met zeep, zodat uw handen wederom goed schoon zijn. Net zoals bij het inbrengen van lenzen, is het bij het verwijderen van lenzen erg belangrijk dat uw handen goed schoon zijn. Ook bij het verwijderen van lenzen droogt u uw handen met een pluisvrije handdoek om te voorkomen dat er pluisjes in uw ogen komen na het wassen en drogen van uw handen.

 

Stap 2: net zoals bij het inbrengen van lenzen, doet u ook bij het verwijderen van de lenzen de stop op de afvoer van uw wasbak. Zeker als u nog niet zo handig bent in het verwijderen van lenzen, kan het voorkomen dat de lens plotseling uit uw oog valt en in de wasbak terecht komt.

 

Stap 3: trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden met de middelvinger en plaats de top van de wijsvinger op de contactlens. Vervolgens beweegt u uw vinger een beetje naar boven, waardoor de lens wat verschuift. Als de lens wat verschuift, kunt u de rand van de lens op het witte onderste gedeelte van het oog opwippen en uit het oog plukken. Deze routine herhaalt u bij beide ogen, zodat beide lenzen verwijderd zijn.

 

Stap 4: moet u uw lenzen nog een keer dragen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij maandlenzen? Maak uw lenzen dan schoon met een druppeltje schone lenzenvloeistof en berg uw lens op in een lenzendoosje met schone lenzenvloeistof. Draagt u daglenzen of moet u uw maandlenzen vervangen met een nieuw paar? Dan kunt u de lenzen weggooien door deze simpelweg in de prullenbak te doen.

 

Heeft u alle bovenstaande stappen doorlopen, dan heeft u uw lenzen op de juiste manier verwijderd. Oefent u de routine vaker, dan zal u merken dat het verwijderen van de lenzen steeds gemakkelijker gaat.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen