Hoe verzorg ik mijn lenzen?

 • Geplaatst op
 • Door Freek van Aerle
 • 0

Tips om je lenzen goed te verzorgenDe beste manier om ooginfecties te voorkomen is door het volgen van de richtlijnen en zorg die door de contactlenzenspecialist zijn voorgeschreven. In het bijzonder,  het reinigingsproces, het minimaliseren van contact met water tijdens het dragen van contactlenzen en de lenshoudervloeistof regelmatig vervangen kan vaak helpen het risico van infectie van uw lenzen te verminderen. De volgende richtlijnen voor de verzorging van contactlenzen zijn heel erg belangrijk. Infectie risico's varieert enigszins afhankelijk van het soort contactlens. Eenmalig gebruikte daglenzen zijn de veiligste type zachte contactlenze als je kijkt naar het risico op infecties. Hoe langer je met een lens doet des te groter de kans op infecties. Uw oogspecialist kan u helpen beslissen welk type lens voor u geschikt is en hoe u ermee om moet gaan.
 

Richtlijnen voor het verzorgen van lenzen:

 1. Ongeacht het type u kiest,  een goede verzorging van de lenzen is essentieel voor de gezondheid van de ogen. 
 2. Vóór de behandeling van contactlenzen, is het belangrijk dat u uw handen met water en zeep wast, spoelt en droog maakt met een pluisvrije handdoek. 
 3. Beperk contact met (vuil) water.
 4. Contactlenzen mogen niet worden gespoeld met of opgeslagen in water uit de kraan.
 5. Geen zoutoplossing en vernatting gebruiken om de lenzen te desinfecteren. 
 6. Bij slijtage de lens niet meer indoen, dit verhoogt te kans op beschadiging van het oog.
 7. Volg de specifieke contactlens reiniging en opslag richtlijnen van uw contactlensspecialist en de fabrikant oplossing. 
 8. Tijdens het reinigen, wrijf je contactlenzen met je vingers, dan spoel de lenzen met oplossing. 
 9. Deze "wrijf en spoel" methode wordt door sommige deskundigen beschouwd als een superieure methode van reinigen, zelfs als de oplossing die u gebruikt een "no-rub" variëteit is. 
 10. Spoel de contact lens met verse oplossing - geen water. Dan laat je deze door de lucht drogen.
 11. Houd contact lenzen schoon door regelmatig te vervangen, dit ligt volgens de instructies van de opticien of voorschrijft. Weeklenzen om de 2 weken vervangen, maandlenzen om de maand vervangen. Lenzen niet optijd vervangen kan een bron van besmetting en infectie zijn. 
 12. Gebruik geen gebarsten of beschadigde lens.
 13. Behandel uw lenzenvloeistof met zorg. 


Het op de juiste manier gebruiken van lenzenvloeistof

Gebruik de lenzen vloeistof in uw houder niet opnieuw.  Zet bij elke reiniging een nieuwe dosis lenzenvloeistof. Zet lenzenvloeistof niet bij andere flessen zonder dop, dit kan invloed hebben op de steriliteit van de oplossing, hetgeen kan leiden tot een ooginfectie. Sta niet toe dat de punt van het flesje in contact komt met elk oppervlak en houd de flacon goed gesloten wanneer u het niet gebruikt. 


Als u uw lenzen wilt opslaan in het geval voor een langere periode van tijd, raadpleegt u de instructies van uw opticien. In geen geval mag u uw lenzen na opslag gedurende 30 of meer dagen dragen zonder opnieuw te desinfecteren. Sommige deskundigen adviseren dat als u contactlenzen draagt u sporadisch kunt overwegen het gebruik van single-use daglenzen. Ooginfecties kunnen in een aantal gevallen leiden tot ernstige verlies van het gezichtsvermogen. Een goede verzorging van uw ogen is ontzettend belangrijk, dus volg de instructies van de specialisten en ga niet op eigen houtje aanpassingen hier aan maken.


Wat te doen bij te veel last van de lenzen?

Verwijder de contactlenzen en raadpleeg onmiddellijk de oogarts als u symptomen zoals roodheid, pijn, tranen, verhoogde gevoeligheid voor licht, wazig zicht, lozing of zwelling ervaren. 


In geval van roken adviseren wij u hiermee te stoppen. Studies tonen aan dat dragers van contactlenzen die roken een hoger percentage van de problemen hebben dan niet-rokers. 


Pas op voor het gebruik van decoratieve lenzen, zoals die vaak worden verkocht in kostuum winkels. Deze lenzen zijn niet bedoelt voor de lange termijn en kunnen dan ook uw ogen beschadigen als u die niet op de juiste manier gebruikt. 


Ga regelmatig naar de oogspecialist voor een oogonderzoek. Als u contactlenzen draagt, moet u door een oog zorgverlener worden onderzocht en dat wel jaarlijks soms zelfs vaker als dat nodig is. Laat u ogen dan niet alleen controleren op gezondheid maar laat ook uw oogsterkte controleren. Wanneer deze achteruit zijn gegaan kunt u een gevaar zijn voor uzelf maar ook voor andere.


Als u goed zorgt voor uw contactlenzen kunt u lang van ze genieten, doet u dit niet dan loopt u de kans dat uw ogen beschadigd raken. Want statistieken hebben uitgewezen dat mensen die goed voor hun lenzen zorgen ook veel langer genieten. Wil je dus van je contact lenzen genieten, dan is het goed om er zoveel mogelijk goed voor te zorgen. 

Gebruik altijd de instructies die u mee kreegt van uw oogspecialist en ga niet zomaar expirimenteren met het schoonmaken van uw contactlenzen. Want als u niet oppast kunen de lenzen beschadigen en dat kan dan weer voor andere problemen zorgen. Het is dus heel erg belangrijk goed op te passen bij het schoonmaken van de contact lenzen. 


Als u de eerste keer contact lenzen gaat gebruiken is het goed om even alles uit te zoeken en na te vragen, alleen zo kunt u optimaal voor uw lenzen zorgen. Als u instructies gekregen hebt is het belangrijk deze ook echt goed op te volgen en niet iets anders te proberen. Want tenslotte gaat het hier om een heel belangrijk deel van uw lichaam, namelijk uw ogen. Zonder uw ogen zult u een heleboel moeten aanpassen en doen, dus verzorg uw ogen op de juiste manier.


Nog wat tips om lenzen zo goed mogelijk te gebruiken en bewaren: 


Lenzen reinigen en lenzen bewaren

 1. Laat de opening van de fles nooit in contact laten komen met andere oppervlakten
 2. Giet de lenzenvloeistof na elke onderhoudsbeurt weg
 3. Leg de lens in de handpalm en druppel er wat lenzenvloeistof op.
 4. Wrijf de lens gedurende 20 seconden schoon door middel van op- en neergaande bewegingen. Niet draaien! Hierdoor kan de lens scheuren.
 5. Zorg dat de lens aan allebei de kanten goed schoon is.
 6. Leg de lens in het midden van de lenzenhouder, zodat je deze niet tussen de deksel en het doosje meedraait en doe er lenzenvloeistof bij.
 7. Laat de lenzen minstens zes uur in de vloeistof desinfecteren
 8. Spoel nadat u de lenzen weer heeft ingedaan, de lenshouder af met lenzenvloeistof. 
 9. Draag lenzen niet langer dan de voorgeschreven draagtijd.


(Bron: NKL)

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen via de live chat service of via [email protected] Wij van Fuva.nl zullen u dan zo goed en zo snel mogelijk helpen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen