Hoe kies ik de juiste zonnebril uit?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Drie tips om de juiste zonnebril te kiezen

Waar er vroeger slechts enkele modellen zonnebrillen op de markt waren, is dit tegenwoordig wel anders. Zo worden er tegenwoordig tientallen verschillende modellen zonnebrillen aangeboden, die weer verkrijgbaar zijn in honderden verschillende uitvoeringen. De grote keuzemogelijkheid bij het aanschaffen van een zonnebril is natuurlijk zeker een goede ontwikkeling, maar de grote keuzemogelijkheid in verschillende zonnebrillen kan het ook lastiger maken om een zonnebril te vinden die bij u past. Gaat u een nieuwe zonnebril kopen, maar weet u door het grote aanbod met diverse zonnebrillen niet waar u moet beginnen? Dan kunt u natuurlijk hulp vragen van een opticien, maar kunt u ook eenvoudig zelf op zoek gaan naar de perfecte zonnebril voor u. Leest u de drie tips in dit artikel, dan vindt u namelijk eenvoudig de zonnebril die het beste bij u past. En omdat u langer plezier kunt hebben van een zonnebril die echt bij u past, is het zeker een aanrader om de tips in dit artikel te lezen als u voor het eerst een zonnebril aan gaat schaffen.

 

Ray-Ban JustinTip 1: kies de juiste kleur voor uw glazen

De belangrijkste onderdelen van de zonnebril zijn natuurlijk de glazen van de zonnebril. De glazen van de zonnebril moeten er namelijk voor zorgen dat de zonnebril zijn werk doet, namelijk het beschermen van uw ogen tegen de zon, maar zorgen er ook voor dat de zonnebril een specifieke uitstraling krijgt. Kiest u bijvoorbeeld voor een zonnebril met grote, opvallende glazen in een opvallende kleur, dan heeft u zonnebril een hele andere uitstraling dan wanneer u kiest voor een wat klassieker model met een klassieke kleur glazen.

 

De glazen van een zonnebril kunnen diverse kleuren hebben. De meeste klassieke modellen zonnebrillen, zoals de clubmaster of aviator, hebben grijze of zwarte glazen, maar er zijn tegenwoordig ook vele zonnebrillen op de markt die uitgerust zijn met glazen met een opvallende kleur. Velen denken dat de kleur van de glazen alleen invloed hebben op het uiterlijk van een zonnebril, maar dit is absoluut niet waar. Zo heeft de kleur van de glazen ook invloed op de geschiktheid van een zonnebril in specifieke situaties, zoals bijvoorbeeld bij het autorijden. Sommige kleuren vervormen het beeld namelijk zo drastisch, dat de zonnebrillen met deze glazen niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld het autorijden. Koopt u een zonnebril om deze voornamelijk in de auto te dragen, dan kunt u beter niet zonnebrillen met felgekleurde glazen nemen. Daarnaast worden glazen met een lichtere onderkant bijvoorbeeld niet aangeraden om te dragen in omgevingen met zeer fel licht, zoals skipistes.

 

De kleur van de glazen heeft geen invloed op de mate waarin de glazen uw ogen beschermen tegen UV-straling van de zon. U hoeft dus geen donkere glazen te kopen omdat deze uw ogen beter beschermen, want dit is dus niet waar. Wilt u een zonnebril met een goede bescherming tegen UV-stralen, dan dient u te letten op de CE-categorie van een zonnebril. Glazen met een CE-categorie van 0 bieden geen bescherming tegen UV-straling, maar zonnebrillen met een CE-categorie van 1, 2 of 3 doen dit wel. De hoogste CE-waarde die u tegen kunt komen bij de glazen van een zonnebril, is de CE-waarde 4. Glazen die deze waarde hebben, zijn uitermate geschikt voor omgevingen met zeer fel licht (zoals skipistes). Het dragen van deze zonnebrillen wordt dan weer niet aangeraden bij het autorijden, omdat ook deze glazen het beeld kunnen vervormen. 

 

Tip 2: kies de juiste glassoort voor uw zonnebril

Naast diverse kleuren glazen, zijn er ook diverse soorten glazen waar u uit kunt kiezen bij het aanschaffen van uw zonnebril. Zo kunt u niet alleen kiezen uit echt glas (ook wel mineraal glas genoemd), maar ook uit organisch glas en polycarbonaat.

 

Echt glas of mineraal glas is erg breekbaar, maar ook erg krasbestendig. Kunt u goed met uw zonnebril omgaan en bent u niet bang dat uw zonnebril kapot gaat, dan is een zonnebril met echt glas of mineraal glas een aanrader. Door de hoge krasbestendigheid van deze glazen, kunt u namelijk lang plezier hebben van uw zonnebril zonder dat er krassen op de glazen kunnen. Organisch glas is wat minder krasbestendig dan echt glas, maar is wel minder breekbaar en bovendien lichter in gewicht. Daarom is organisch glas over het algemeen duurder dan mineraal glas, simpelweg omdat dit glas minder breekbaar is en prettiger gedragen kan worden door het lichtere gewicht. Tot slot is er nog polycarbonaat. Zijn glazen van polycarbonaat gemaakt, dan wil dit zeggen dat de glazen van een soort kunststof zijn gemaakt. Dit betekent dat de glazen dun en stevig zijn, maar ook helaas erg krasgevoelig zijn.

 

Gaat u op zoek naar een zonnebril, dan is het belangrijk om uzelf af te vragen naar wat voor glazen u op zoek moet gaan. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke wensen en behoeften en het is zeker belangrijk om deze wensen en behoeften een rol te laten spelen bij het kiezen van de juiste glazen voor uw zonnebril. Vindt u het bijvoorbeeld belangrijk dat een zonnebril niet te zwaar is? Dan kunt u beter geen minerale glazen nemen, aangezien deze glazen zwaarder zijn dan organische glazen en glazen uit polycarbonaat. Vindt u het belangrijk dat uw zonnebril zeer krasbestendig is? Dan vallen zonnebrillen met glazen uit polycarbonaat ook af, want deze glazen zijn het minst krasbestendig.

 

Tip 3: kies het juiste model zonnebril

Als u de juiste kleur glazen heeft gekozen en ook heeft besloten wat voor soort glazen uw zonnebril moet hebben, kunt u aan de slag met het kiezen van het juiste model zonnebril. Hierbij is het voornamelijk belangrijk dat u naar de vorm van uw hoofd kijkt en dat u bedenkt wat voor soort model u bij uzelf vindt passen. Heeft u een zeer modieuze zonnebril gevonden, maar staat deze zonnebril niet mooi bij de vorm van uw hoofd? Dan kunt u dit model beter niet aanschaffen, simpelweg omdat er modellen zijn die beter bij de vorm van uw hoofd passen. Of heeft u een modieuze zonnebril gevonden die helemaal bij de modetrends van dit moment past, maar vindt u deze zonnebril eigenlijk niet zo mooi of past de zonnebril niet goed bij uw kledingstijl en persoonlijkheid? Ook dan kunt u de zonnebril beter niet aanschaffen, omdat een zonnebril wel goed moet aansluiten bij uw eigen kledingstijl en persoonlijkheid. Koopt u een zonnebril omdat deze bij de trends van dit moment past en niet omdat u deze zonnebril mooi vindt, dan is de kans groot dat u deze zonnebril uiteindelijk niet graag draagt of zelfs helemaal niet uit het hoesje haalt.

 

Kortom: kijk niet alleen naar de zonnebrillen die u mooi vindt en naar de trends van dit moment, maar denk ook aan de vorm van uw hoofd en aan uw eigen kledingstijl, persoonlijkheid en smaak. Combineert u al deze zaken en houdt u bovendien rekening met de kleur van de glazen en het materiaal van de glazen, dan is de kans groot dat u de perfecte zonnebril vindt en dat u hier vele jaren plezier van kan hebben. En zeker als uw zonnebril een grote investering is omdat u bijvoorbeeld een prijzig model aanschaft, is het belangrijk om tijd te steken in het zoeken van het perfecte model voor u.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen