Fixatie Disparatie

Wat is Fixatie Disparatie?

 

Een oogafwijking die leer- en leesprestaties bij jonge mensen ernstig kan belemmeren. Bij deze visuele disfunctie, die veroorzaakt wordt omdat de ogen niet goed samenwerken, nemen de hersenen de twee beelden van de ogen niet correct als een beeld waar. Bij dit visueel probleem kunnen enkele klachten en stoornissen gepaard gaan, namelijk:
 

  • Hoofdpijn
  • Branderige ogen
  • Zwakke hand-oog coördinatie
  • Concentratieverlies
  • Vermoeidheid
  • Nekklachten
  • Gedragsproblemen
  • Motoriek die onhandig oogt
  • Slecht in het inschatten van afstanden
  • Gevoelig voor zonlicht

 

Fixatie Disparatie als verborgen visueel probleem

Informatie verwerkt de mensen 80% door visuele waarneming. In de begin jaren van een kind neemt een kind ontzettend veel informatie op. En als bij een kind de visuele waarneming een probleem is zal een kind veel informatie missen en dus minder leren dan zonder een visueel probleem. Wanneer de ogen niet goed samenwerken zijn er twee beelden die niet tot een goed beeld kunnen komen. Dit fenomeen heet in de oogzorg Fixatie Disparatie. Kinderen die dit visueel probleem hebben kunnen met de hulp van een Fixatie Disparatie oogspecialist de juiste oogbalans behalen.

 

Fixatie Disparatie wordt minder snel herkend omdat een kind wel scherp zicht heeft maar in het perifere gezichtsveld een vervormd beeld waarneemt. Hierdoor is het functionele gezichtsveld klein en smal. Een voorbeeld hiervan is te zien in figuur 1.

Wanneer de corresponderende netvliescellen niet goed met elkaar samenwerken kunnen teksten ook bewegen, ook bekend  als “dansende letters”, zie figuur 2.

 

Figuur 1. Vervormd perifeer gezichtsveld             Figuur 2. Bewegende of dansende teksten

 

 

Binoculaire Enkelzien

Het enkelbeeld bij Fixatie Disparatie dat wordt gecreëerd door beide ogen heet het Panum gebied. Figuur 3  laat een onjuiste oogbalans (Fixatie Disparatie) zien. In Figuur 3 is te zien dat er wel een enkelbeeld is maar in het perifere gedeelte is geen visuele interpretatie mogelijk. Hierdoor is het beeld, dat scherp is, erg smal en klein.

 

Figuur 3. Zicht bij Fixatie Disparatie

 

Bij Fixatie Disparatie is er sprake van een afwijkend binoculair zicht. Er is wel sprake van een enkelbeeld maar dit is smal en klein. En het kost het menselijk lichaam heel veel energie om dit enkelbeeld comfortabel te maken. Omdat de beelden elkaar niet goed overlappen, ervaart men als ze gaan bewegen een onrustig en beperkt zijdelings zicht.

 

Figuur 4 laat zien hoe een normaal binoculair beeld eruit ziet. Hierbij vallen de totaal beelden van het rechter- en het linkeroog exact op elkaar. Dit resulteert in een rustig optimaal “breed” beeld.

 

Figuur 4. Normaal binoculair enkelzien

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking met  de multidisciplinaire oogzorgorganisatie FON, wat staat voor Functioneel Oogzorg Nederland, geschreven. Fuva zijn erg blij dat wij met deze samenwerking u hebben kunnen informeren over deze regelmatig voorkomende visuele disfunctie. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij de oogspecialisten van FON.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen