Contactlenzen voor tijdens het sporten

  • Geplaatst op
  • Door Milou van Kemenade
  • 0

Contactlenzen: ideaal voor sportievelingen

Als u het leuk vindt om sportief bezig te zijn, kunt u uw bril beter inruilen voor lenzen. Contactlenzen zijn namelijk uitermate geschikt voor sportievelingen, die regelmatig een rondje gaan rennen, een teamsport beoefenen of regelmatig in de sportschool te vinden zijn. Meer over de verschillende sporten die beter uitgeoefend kunnen worden als u uw bril vervangt door lenzen, leest u op deze pagina. Daarnaast leest u tevens op deze pagina voor welke lenzen u kunt kiezen als u lenzen aanschaft, zodat u meer inzicht heeft in de vele keuzemogelijkheden bij het aanschaffen van lenzen.

 

Diverse sportactiviteiten die u beter uit kunt voeren met lenzen

Een groot voordeel van het dragen van lenzen in vergelijking met het dragen van een bril, is het feit dat u bij het dragen van lenzen niet meer te maken hebt met een bril op uw neus. In het dagelijks leven is het niet vervelend om een bril op uw neus te dragen, maar als u aan het sporten bent kan het behoorlijk vervelend zijn om een bril te moeten dragen. Niet alleen omdat een bril vervelend meebeweegt op uw neus bij het sporten, maar ook omdat u minder goed kunt zien door modder of water op uw bril of door damp op uw bril tijdens het sporten. Draagt u lenzen, dan heeft u niet te maken met deze problemen en kunt u zich gewoon concentreren op uw sportactiviteiten.

 

Speelt u een teamsport, dan kan het dragen van een bril uw prestaties echt in de weg zitten. Zo kan het tijdens het voetballen voorkomen dat u de bal door modder of water op uw bril niet meer goed kan zien, of dat uw bril van uw neus afvalt als u hard sprint om achter de bal aan te gaan. En wat dacht u van een bal koppen? Dat is bijna niet mogelijk met een bril, tenzij u het risico wil lopen dat u de glazen van uw bril hard in uw gezicht krijgt en uw bril zelfs beschadigt. Speelt u teamsporten zoals voetbal, dan is het dragen van lenzen zeker een aanrader. Zeker als u contactsporten beoefent, ofwel sporten waarbij er veel contact plaatsvindt tussen andere spelers en de bal, kan het dragen van een bril niet alleen onprettig, maar zelfs ook gevaarlijk zijn.

 

Overigens is het dragen van lenzen niet alleen aan te raden als u een teamsport beoefent, maar ook als u in uw eentje graag sportief bezig bent. Houdt u bijvoorbeeld van hardlopen, bent u vaak in de sportschool te vinden, houdt u van fietsen en mountainbiken of bent u graag op het tennisveld te vinden? Dan kan een bril u ook erg in de weg zitten bij het uitvoeren van uw hobby. Zo kan de bril vervelend meebewegen tijdens het rennen en zelfs onprettig aanvoelen op de neus, maar kan het ook voorkomen dat u minder goed door uw bril kunt zien, bijvoorbeeld door condens. Kunt u de bal hierdoor niet meer goed zien, bijvoorbeeld bij het spelen van een potje tennis? Dan is het logisch dat uw sportprestaties hieronder lijden.

 

Lenzen dragen bij extreme sporten

Zeker als u extreme sporten beoefent, zoals raften, rotsklimmen en motorrijden, is het dragen van een bril een echte belemmering. Tijdens het beoefenen van extreme sporten wringt u uw lichaam namelijk regelmatig in vreemde bochten, waardoor de bril eenvoudig van uw neus af kan vallen of beschadigd kan raken. En als u door een wilde rivier aan het raften bent of aan een rots hangt wilt u natuurlijk niet aan de bril denken die mogelijk van uw neus af kan vallen. Om te voorkomen dat u meer met uw bril bezig bent dan met het beoefenen van uw favoriete sport, wordt dan ook aanraden om lenzen te dragen tijdens het beoefenen van extreme sporten.

 

Verschillende soorten lenzen

Als u lenzen aan wil schaffen om uw sportactiviteiten beter en gemakkelijker uit te kunnen voeren, heeft u bij het aanschaffen van lenzen de keuze uit verschillende soorten lenzen. Welke soorten lenzen er zijn en wat de voordelen van de verschillende soorten lenzen zijn, leest u in onderstaande alinea’s.

 

Daglenzen

Daglenzen zijn voornamelijk geschikt voor mensen die niet iedere dag lenzen dragen. Wilt u bijvoorbeeld wel lenzen dragen tijdens het sporten, maar draagt u de rest van de week liever uw bril? Dan kunt u daglenzen aanschaffen en deze tijdens het sporten dragen. Daglenzen draagt u slechts één dag, waarna u de lenzen weer weggooit. Op deze manier hoeft u nooit lenzenvloeistof of lenzenbakjes te gebruiken, maar heeft u toch altijd lenzen tot uw beschikking tijdens het sporten. En omdat u zelf kunt kiezen hoeveel lenzen u aan wil schaffen voor een bepaalde periode, kunt u zelf bepalen wat de kosten van uw daglenzen ongeveer moeten worden.

 

Weeklenzen

Weeklenzen zijn voornamelijk geschikt voor mensen die van gemak houden. Zo draagt u deze lenzen gedurende zes dagen dag en nacht, om de lenzen de zevende dag uit uw ogen te verwijderen en weg te gooien. De zevende nacht draagt u vervolgens helemaal geen lenzen, om de nieuwe week weer te beginnen met nieuwe lenzen. Wilt u uw bril vervangen met nieuwe lenzen en bent u op zoek naar lenzen met een groot gebruiksgemak, dan zijn deze lenzen zeker een aanrader.

 

Maandlenzen

Maandlenzen worden het meest verkocht in Nederland en worden voornamelijk gebruikt door mensen die altijd lenzen dragen. U draagt deze lenzen gedurende één maand (behalve in de nacht) en gooit u de lenzen na een maand weer weg om nieuwe lenzen te gebruiken. Maandlenzen kunnen gecombineerd worden met een extra bril, maar over het algemeen worden deze lenzen wel gebruikt om de bril zo veel mogelijk te vervangen. Wilt u kwalitatief hoogwaardige lenzen aanschaffen om uw bril uiteindelijk in de lade te laten verdwijnen? Dan zijn maandlenzen interessant voor u.

 

Nachtlenzen

Tot slot zijn er nog nachtlenzen. Nachtlenzen draagt u gedurende de nacht, om de lenzen in de ochtend weer uit uw ogen te verwijderen. Iedere nacht dat u de nachtlenzen draagt, worden uw ogen vervormd om de sterkte te verbeteren. Heeft u bijvoorbeeld -3,0 dtp en draagt u één nacht nachtlenzen? Dan heeft u de volgende dag nog slechts -1,50 dtp. Draagt u de lenzen vervolgens nog een nacht, dan zijn uw ogen geheel op sterkte en hoeft u dus een nacht geen nachtlenzen in. Een groot voordeel van nachtlenzen is het feit dat u overdag geen lenzen of bril hoeft te dragen, waardoor u perfect uw sportactiviteiten uit kunt voeren.

 

Kies de lenzen die bij u passen

Weet u niet zo goed welke lenzen het beste bij u passen? Probeer dan eens verschillende soorten lenzen uit, want op deze manier komt u er vanzelf achter welke lenzen goed bij u passen en welke lenzen u minder prettig vindt.

 


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen